Wanneer werkgevers na 1 oktober gebruik willen maken van loonkostensubsidie (NOW), riskeren ze mogelijk een korting van 5 procent. Dit is alleen van toepassing wanneer je als werkgever een werknemers niet begeleid bij het vinden van een nieuwe baan, meldt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee wordt de wens van de oppositiepartij PvdA tegemoet gekomen.

Deze korting van 5 procent op de loonkostensubsidie wordt ingezet als een organisatie haar werknemers ontslaat om bedrijfseconomische redenen (bijvoorbeeld door werkvermindering door verlies van een grote klant), maar vervolgens geen contact zoekt met het UWV met het oog op begeleiding naar een nieuwe baan. Het kabinet had voorheen al beloofd om voor werkgevers een inspanningsverplichting op te nemen in het nieuwe steunpakket. Dit steunpakket is per 1 oktober ingegaan.

Verantwoordelijk staatssecretaris Bas van ’t Wout meldt dat de zogeheten vermogenstoets bij de steunregeling voor zelfstandig ondernemers (ZZP’ers) later wordt ingevoerd. Oorspronkelijk zou er vanaf 1 oktober 2020 bij deze steunaanvragen eerst worden gekeken naar onder andere spaargeld. Deze werkwijze wordt echter uitgesteld naar 1 april volgend jaar. De reden hiervoor is, dat veel zelfstandig ondernemers door het weer verder aanscherpen van de coronamaatregelen nog verder in de problemen worden gedrukt.

By admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *