Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat de cao-lonen, ondanks de meeste grote economische crisis sinds de 2e Wereldoorlog, tot nu toe flink zijn gestegen dit jaar (2020). De lonen lagen in het derde kwartaal namelijk hoger dan 3 procent vergeleken met vorig jaar (2019). De klappen die de economie heeft gehad dit jaar zijn tot nu toe nog niet terug te zien op de salarisstroken.

In het eerste en tweede kwartaal van 2020 lagen de lonen ook al ongeveer 3 procent hoger dan in 2019. De lonen stegen niet zo hard als dit jaar sinds het tweede kwartaal van 2009. Deze aanhoudende loonstijging komt doordat de cao-loonstijgingen zijn vastgesteld in eerdere jaren.

Bij zeven sectors stegen de lonen het derde kwartaal zelfs met meer dan 3 procent. In de industrie profiteerden werknemers het meest, met een stijging van 4,1 procent. Daarbij is er ander goed nieuws. Namelijk dat de salarissen voor werknemers over de gehele linie ongeveer even hard stijgen. Zowel bij gesubsidieerde instellingen, particuliere bedrijven als bij de overheid lag de loonstijging ook gemiddeld op 3 procent.

Daar komt nog bij dat de lonen al het hele jaar sneller stijgen dan de inflatie. Er zijn nog geen definitieve cijfers over het derde kwartaal bekend, maar de eerste schatting is dat de prijzen met ongeveer 1,2 procent zijn gestegen. Wanneer de lonen sneller stijgen dan de inflatie, betekent dat consumenten daadwerkelijk meer te besteden hebben.

By admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *